kat karsiligi insaat sozlesmelerinde dikkat edilecek hususlar
Telefon: 0236 238 00 71

Boş bir arsaya bina yapılması veya varolan bir binanın yapılması için müteahhit firmasına verilerek arsa sahiplerine kat karşılığı verilerek yapılan sözleşmeye kat karşılığı sözleşmesi denir.

Eğer sizde kat karşılığı sözleşme yapmak istiyorsanız uzmanlardan yardım alarak sözleşme hazırlayın zira ileride sorun çıkarsa zor durumda kalabilirsiniz. Kat karşılığı sözleşmede arsa sahibi inşaatın karşılığında bir gayrimenkul hissesi devretmeyi üstlendiği için bu sözleşmeler tapu dairesi ve noterlerde hazırlanmaktadır.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin yapılabilmesi ve sözleşmeye uyulması için ilk önce inşaat yapılacak arsanın inşaat yapılmaya müsait olması gerekir. Tabi ki arsanın imarı da bulunması ve uygun olması gerekiyor. İmar’a uygun ise proje aşamasına gelerek belediyeden proje çıkarılmalıdır. Eğer imara uygun değil ise bununla ilgili belediyeden imar durumu çıkartılarak sözleşme şartları kararlaştırılmalıdır. Daha sonra arsanın içine yapılacak inşaatın m2 ve konumlarının paylaştırılması detaylı olarak yapılması gerekir yoksa ileride oluşabilecek uyuşmazlıkları çözmede yararlı olacaktır.

Sözleşmede inşaatın başlayabilmesi için inşaat projesi belediyeden alınır ve tasdik edilir. Ruhsat alımı müteahhide verilmiş ise sözleşmede belirtilmelidir. Arsa sahiplerinden gerekli vekalet alınmış olması gerekiyor. İnşaat süresi, sözleşmede başka bir değişiklik yok ise belediyeden inşaat ruhsatı alınır ve işleme geçilir. Böylelikle sözleşmede ruhsat alımının mutlaka alınması belirtilmiş olması gerekir. Aksi halde inşaat yapılışı süresinde mağduriyet yaşanabilir.

Tüm bu detaylar göz önüne alınarak uzman kişilerden yardım alarak sözleşme hazırlayabilirsiniz.